Carlos Agrellos,der er winemaker på Quinta da Romaneira og Quinta do Noval, fortæller om klassifikation af portvinsmarker i Dourodalen.
En producent må ikke blot producerer det portvin han ønsker, men må kun producerer det portvin der er tildelt tilladelse til. Antallet af liter der må produceres udstikkes og kontrolleres af IVDP – Portvinsinstituttet.
Systemet blev opfundet i 1930’erne, og opdeler markerne i kategorier A-F.
Kategorien af marken bestemmer hvor mange liter portvin der må produceres fra den pågældende mark – og hvilken kvalitet af portvin der må produceres.
Der er 250.000 hektar i Dourodalens tre områder – Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior – og der er 40.000 hektar der er tilplantede vinmarker. Men kun 27.000 af disse hektar har ret til at producere portvin.
Systemet der afgør hvilken kategori af mark der er tale om indeholder en række elementer. De mest afgørende er: placering, type af jord, druesort, mængde af sol, højde og vind.
A- og B markerne må producerer mest vintage portvin og Late Bottle Portvin (LBV). Langt de fleste vintage portvine produceres på vinmarker nede i Douro-dalen.
Der findes lige omkring 30.000 vin bønder i dourodalen.