“Portvin er meget mere en den portvin, du har fået hos mormor, som har stået i hjørneskabet siden sidste år.”
Jens-Peder forklarer om det brede spektrum af portvin, og hvad hver typer har at byde på. De tre hovedgrupper er:
De hvide portvine: Lavet på hvide druer og fås både som vintage – lagret i 10, 20, 30 osv år – og som Colheita, som kun er lavet på druer af et enkelt år, og som minimum skal være 7 år gammel.
Tawnyerne: Lagret på fade og har derfor fået lov til at oxidere. Standard-Tawnyen er en blanding af flere årgange, der giver et gennemsnit. Man kan både få 10, 20, 30 og 40 års Tawny. Der findes også varianten Colheita, som kun er lavet på druer fra et enkelt år, og som minimum skal være 7 år gammel.
Ruby portvin: Har en rødlig farve og udvikler sig primært på flaske og altså ikke på fade. Der findes almindelig Ruby Reserva og LBV (late bottled vintage), der flaskes mellem fjerde og sjette år. Herudover er der Vintage portvin, som enten kan bestå af druer fra en enkelt gård og et enkelt år eller kan være en blanding af flere årstal og gårde i Duorodalen.